Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

ZOYΓΚΛΑ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΠΑΛΙ!

ZOYΓΚΛΑ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΠΑΛΙ! 

Ισχυρές πιέσεις από τις αγορές δέχθηκε χθες η Πορτογαλία, καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι μετά την Ελλάδα στο στόχαστρο των κερδοσκόπων περνούν η μία μετά την άλλη οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με κίνδυνο να προκληθεί ντόμινο κρίσης δανεισμού.
Η εκρηκτική αύξηση που σημείωσαν χθες τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού παρέσυρε το κόστος δανεισμού άλλων χωρών της ευρωζώνης και ειδικότερα των αδύναμων οικονομιών του Νότου, με τις κερδοσκοπικές πιέσεις να γίνονται ακόμη πιο εμφανείς στην Πορτογαλία. Τα πορτογαλικά σπρεντ αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 1997 και έφτασαν τις 264 μονάδες, σημειώνοντας και αυτά νέο ρεκόρ. Σημαντική ήταν η αύξηση και στα επιτόκια των συμβολαίων των πορτογαλικών ομολόγων, τα οποία ανέβηκαν κατά 38 μονάδες στις 349 μονάδες βάσης, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Standard & Ρoors σε Α-, ο οποίος σε μια πρωτοφανή κίνηση υποβάθμισε χθες και την Ελλάδα κατά τρεις βαθμίδες.

Πιέσεις δέχθηκαν και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Τα ισπανικά σπρεντ έφτασαν στις 105 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα του έτους, τα επιτόκια συμβολαίων των ισπανικών ομολόγων (CDS) διαμορφώθηκαν στις 204 μονάδες βάσης (αύξηση 16 μονάδες), ενώ η Ιταλία υπερκάλυψε χθες οριακά με επιτόκιο 0,814% (έναντι 0,567% πριν από έναν μήνα) τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, ύψους 9,5 δισ. ευρώ. Η Ιταλία άντλησε μόλις 9,78 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τη διάθεση των αγορών να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Οι χώρες-στόχοι
Για εξάπλωση του κερδοσκοπικού παιχνιδιού έκανε λόγο ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος δήλωσε ότι «οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων έχουν ήδη βάλει στόχο την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Ισλανδία, ωθώντας τις αποδόσεις ομολόγων υψηλότερα. Στο τέλος μπορεί να στοχεύσουν και άλλες χώρες- ακόμη και τις Ιαπωνία και ΗΠΑ- στις οποίες η δημοσιονομική πολιτική βρίσκεται σε μη βιώσιμο μονοπάτι».

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και δήλωσε ότι η ΕΚΤ πιστεύει ότι το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα θα συγκρατήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της δημοσιονομικής κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Είμαστε σίγουροι ότι το πρόγραμμα που ετοιμάζεται από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί με επιτυχία στις αρχές Μαΐου και οι κινήσεις που θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα πείσουν τις αγορές για την αξιοπιστία της δημοσιονομικής προσαρμογής και θα περιορίσουν τις επιπτώσεις πιθανής μετάδοσης στην ευρωζώνη» δήλωσε ο κ. Παπαδήμος στο Βloomberg.

Τρέμει το ντόμινο
Με εμφανή την προσπάθεια να συγκρατηθεί πιθανή εξάπλωση της κρίσης, ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε μετά την υποβάθμιση των δύο χωρών ότι η οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας είναι διαφορετική από αυτήν της Ελλάδας. «Δεν νομίζω ότι η Πορτογαλία αναπτύσσεται προς την κατεύθυνση που θα μπορούσε να την καταστήσει μια χώρα συγκρίσιμη με την Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, αποφεύγοντας πάντως να σχολιάσει την υποβάθμιση της πορτογαλικής οικονομίας.

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ...
Καθησυχαστικές δηλώσεις από τον πρόεδρο του Γιουρογκρούπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λ. Παπαδήμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου