Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

11η ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 : ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 17 ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης (εκείνων που έχουν υιοθετήσει ως εθνικό νόμισμα το ευρώ) ο Γιώργος Παπανδρέου κατάφερε να πετύχει για την Ελλάδα δύο από τους βασικούς στόχους, που είχαν τεθεί, κάτι περισσότερο από αυτά που περιμέναμε ειδικά τις τελευταίες μέρες, δηλαδή :
  1. Την επιμήκυνση πληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ για 7,5 χρόνια. Δηλαδή θα αρχίσουμε να εξοφλούμε το 2023 αντι το 2015 και
  2. Τη μείωση του επιτοκίου από 5,2% σε 4,2% στο συνολικό ποσό του δανείου μας, όχι μόνο των 110 δις ευρώ.
Για να δούμε όμως τι υποσχέθηκε
  1. Να εξασφαλίσει 50 δις ευρώ από την αποκρατικοποίηση - δηλαδή να πουλήσει μετοχές επιχειρήσεων που συμμετέχει το Δημόσιο, όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η Αγροτική Τράπεζα κ.α. Καθώς και να αξιοποιηθεί η Δημόσια Υπηρεσία, (αν είναι δυνατόν μόνο με αξιοποίηση, σίγουρα θα γίνουν και πωλήσεις), αφού βρεθεί και ποια είναι, γιατί μεγάλο μέρος της υπάρχει στα χαρτιά και έχει καταπατηθεί.
  2. Σύμφωνα με το Σύμφωνο Ανταγωνιστηκότητας, δεν πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί του Δημοσίου για τρία χρόνια, να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης, να μειωθούν οι συντάξεις που δίνονται με λίγα χρόνια εργασίας, να εναρμονιστούν οι φορολογίες όσο γίνεται των κρατών-μελών, να προτιμούνται ελαστικές μορφές εργασίας. Γενικά να εφαρμόζεται και το μνημόνιο μαζί με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικόητας.
Δεν ήταν καθόλου εύκολο να διεκδικήσει και να πάρει αυτό το κάτι παραπάνω στις Βρυξέλλες ένας ηγέτης, αν δεν δώσει κάτι άλλο. Έτσι η Ιρλανδία, δεν έδωσε την υπόσχεση αύξησης των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων και δεν προσεκόμισε τίποτα θετικό από την έκτακτη σύνοδο. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αλλάξει στάση στην Τακτική Σύνοδο Κορυφής, στις 24 και 25 Μαρτίου.

Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα θα βοηθήσει την οικονομία μας να κάνει βήματα προς την ανάκαμψη. Περιμένουμε και τον ανασχηματισμό, στον οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός, που πιστεύω ότι θα περιλαμβάνει και προσωπικότητες που δεν ανήκουν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, από το ΛΑΟΣ και τη ΝΔ αλλά και ανεξάρτητους. Θά είναι πολύ θετικό αν έχουμε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, χωρίς να έχουμε πολυέξοδες εκλογές, που αποσυντονίζουν τους πάντες.

Αν και χαμηλών τόνων ο Πρωθυπουργός, αγωνίστηκε πολύ δυναμικά στο εξωτερικό και μένει τώρα να οργανώσει σωστά τη νίκη στην κρίση, αγωνιζόμενος σε ένα πιο δύσκολο αγώνα να αλλάξει νοοτροπία σε μας τους νεοέλληνες, να δουλεύουμε με συνέπεια, να μη φοροδιαφεύγουμε, να μην είμαστε σπάταλοι, να παράγουμε ότι πραγματικά χρειαζόμαστε με το μικρότερο κόστος.

Σίγουρα η άριστη φυσική κατάσταση που έχει ο Πρωθυπουργός μας, τον βοήθησε να κερδίσει κι αυτή την μάχη. Ο αθλητισμός σίγουρα μας βοηθά να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Γι αυτό και μεις οι απλοί πολίτες δεν έχουμε παρά να συνταχτούμε στην προσπάθεια του για μια καλύτερη Ελλάδα, μια Ελλάδα που δεν θα φορτώσει στην επόμενη γενιά τα χρέη της, καθώς και τα παλαιότερα χρέη.

Κι ας χαρούμε σήμερα την προχτεσινή νίκη του Γιώργου Παπανδρέου, μαζί με τη χρυσή ζώνη που κέρδισε χτες ο Μιχάλης Ζαμπίδης στο Κινγκ Μπόξινγκ. Ας πάμε μπροστά λοιπόν χαρούμενη μια που στη γαλάζια μας χώρα πέρασε η κακοκαιρία και μπήκε πια η Άνοιξη στα ξαφνικά. Κι εμείς ας διαπρέψουμε στον καθημερινό στίβο της ζωής, όπου και όπως μας ζητηθεί. Φτάνει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και να είμαστε συνειδητοποιημένοι πολίτες.

Και η Ελλάδα μας, όπως και στα αρχαία χρόνια θα λάμψει στην υφήλιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου