Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

26 ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


S. O. S.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΝΟΣΕΙ!


Ένας παχύσαρκος ασθενής με 40 πυρετό θα πρέπει να πάρει διπλή και τριπλή δόση αντιπυρετικού, για να του κατέβει ο πυρετός.

Έτσι και η οικονομία μας, που δυστυχώς νοσεί βαριά, πρέπει να ενισχυθεί με πολύ πιο δυναμικά μέτρα για να επιβιώσει και να ανακάμψει.

Ο προϋπολογισμός μας δίνει κάποιες ελπίδες αισιοδοξίας αλλά συνήθως σ΄ αυτούς τους υπολογισμούς η κάθε κυβέρνηση πέφτει έξω.

Πέρα από τις προτάσεις της τρόικας, που κυρίως έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα, εμείς οι Έλληνες ως κυβέρνηση και ως απλοί πολίτες δεν έχουμε ιδέες για την αντιμετώπιση της κρίσης. Για να δούμε :

26
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

  1. ΝΑΥΤΙΛΙΑ Να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους Έλληνες εφοπλιστές να βάλλουν στα καράβια τους ελληνική σημαία.
  2. Να γίνει Χρηματιστήριο ναυτιλιακών αξιών στον Πειραιά.
  3. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΝα γίνει σωστή διαφημιστική τουριστική καμπάνια στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Να κάνουμε φέτος όλοι οι Έλληνες διακοπές στην Ελλάδα και να προσελκύσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερους ξένους τουρίστες.
  4. Οι ομογενείς θέλουν να έρθουν στην πατρίδα, χωρίς ιδιαίτερη καμπάνια. Ας τους προσκαλέσουμε. Ας τους δείξουμε ότι με χαρά τους περιμένουμε. Θα το εκτιμήσουν.
  5. Να δοθούν κίνητρα για νέες τουριστικές μονάδες και για τη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων.
  6. Να καθιερωθούν βαριά πρόστιμα για τους αεριτζήδες που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τους τουρίστες. Αναφέρομαι κυρίως σε ταξιτζήδες και σε καταστήματα εστίασης.
  7. ΤΡΑΠΕΖΕΣ Να δώσουμε κίνητρα να φέρουν οι Έλληνες τα χρήματά τους πίσω, χωρίς έλεγχο για την προέλευσή τους, αρκεί να επενδυθούν στην Ελλάδα. Να δημιουργήσουμε ένα κλίμα ασφάλειας για να αισθανθούν σιγουριά ότι δε θα έχουμε πτώχευση ή άλλες δυσμενείς συνθήκες, που θα τους οδηγήσουν να χάσουν όλα ή ένα μέρος των χρημάτων τους.
  8. Και από τους Έλληνες του εξωτερικού μπορούμε να ζητήσουμε να φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα και να τα επενδύσουν.
  9. ΓΕΩΡΓΙΑ Μετά τη ναυτιλία και τον τουρισμό πρέπει να φροντίσουμε και τη Γεωργία μας. Οι εξαγωγές μας παρουσιάζουν ήδη άνοδο.
  10. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Αν και δεν είμαστε βιομηχανική χώρα κάποια προϊόντα μπορούμε να τα παράγουμε. Με τη δημιουργία βιομηχανικών πάρκων μπορούμε να μειώσουμε την ανεργία.
  11. ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Επιτέλους πρέπει να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατεία. Γι΄ αυτό καλό είναι να συγκροτηθούν ομάδες από διοικητικούς υπαλλήλους σε συνεργασία με τα στελέχη των πολιτικών γραφείων των υπουργών για να βρεθούν τρόποι να οργανωθούν καλύτερα τα υπουργεία και να εξυπηρετούν ταχύτερα τους πολίτες. (Έτσι θα δοθεί απασχόληση σε κάποιους υπαλλήλους, που ο κ. Πάγκαλος τους απεκάλεσε “κοπρίτες”)
  12. Να καθιερωθεί αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα. Έτσι θα μπαίνει ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση και ο λαός θα αρχίσει να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ένα κράτος δικαίου.
  13. ΠΟΛΙΤΙΚΗ Να απαγορευθούν οι μίζες των πολιτικών, νόμιμες και παράνομες. Και φυσικά να τιμωρούνται με δήμευση όλων των περιουσιακών τους στοιχείων αν διαπιστωθεί να παρανομούν
  14. Να γίνει κατανοητό ότι η πολιτική δεν είναι τσιφλίκι λίγων οικογενειών. Τα κόμματα πρέπει να αναζητήσουν αδιάφθορα πρόσωπα. Και όσοι αξίζουν πρέπει να τολμήσουν να μπουν στην πολιτική με σκοπό την εξυγίανση του πολιτικού βίου της χώρας.
  15. Να επαινεθούν οι σωστές στρατηγικές, όποιες υπάρχουν για να ανέβει η ψυχολολογία του κόσμου, ότι κάτι σωστό γίνεται σ' αυτό τον τόπο.
  16. ΠΑΙΔΕΙΑ Να γίνει καμπάνια μέσα από τα σχολεία για να μην δημιουργείται πανικός για την οικονομική κρίση. Να καταλάβουν οι μαθητές ότι πρέπει να είναι ενεργοί πολίτες και να συμμετέχουν στα κοινά, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει η κοινωνία μας προς το καλύτερο.
  17. Να υπάρχει στο σχολείο μάθημα επιχειρηματικότητας. Να μάθουν τα παιδιά πως να ανοίξουν μια δική τους επιχείρηση και πως να τη στηρίξουν.
  18. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Να λυθεί με αποτελεσματικό τρόπο το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα. Ο φράχτης θα βοηθήσει αλλά χρειάζονται και άλλα μέτρα για να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότεροι μετανάστες στην Ελλάδα.
  19. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η πολιτεία οφείλει να ενημερώσει το λαό για τις συνέπειες της φοροδιαφυγής, μέσα από τα σχολεία και από τα ΜΜΕ. Πρέπει ο λαός να αλλάξει τρόπο ζωής. Μετά να αρχίσει τα πρόστιμα. Να πληρώνουν και οι καταναλωτές πρόστιμο αν δεν παίρνουν αποδείξεις στις αγορές τους.
  20. Να αξιοποιηθεί η περιουσία του Δημοσίου με την ευρύτερη έννοια, που περιλαμβάνει και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, που ανήκουν στο Δημόσιο, όπως ο Οίκος Τυφλών στην Καλλιθέα. Και φυσικά η Εκκλησιαστική περιουσία. Απαραίτητο είναι να αρθούν όποια νομικά κωλύματα υπάρχουν το συντομότερο.
  21. Οι φόροι κατανάλωσης και κυρίως ο ΦΠΑ θα έπρεπε να κατέβει, αφού η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ δεν έφερε την ανάλογη άνοδο στα ταμεία του Υπουργείου Οικονομικών. Εξάλλου είναι γνωστό ότι είναι άδικος φόρος, αφού πλήττει τους οικονομικά ασθενέστερους.
  22.  Η μη καταβολή του ΦΠΑ έγινε τελίκα ποινικό δίκημα και μάλιστα διαρκές.. Οι επιχειρήσεις, που αδυνατούν να τον καταβάλλουν, έχουν οικονομικά προβλήματα, που το μικρότερο μερίδιο ευθύνης ανήκει στους ίδιους. Επιπλέον οι νέοι επιχειρημαίες δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να άναλάβουν επιψειρηματική δραστηριότητα.
  23. Να υπάρχει σταθερό φορολογικό σύστημα, ώστε να τολμήσουν οι επενδυτές να κάνουν επενδύσεις.
  24. Η πολιτεία οφείλει να μη βάζει τη θηλή στο λαιμό των επιχειρηματιών. Ευεργετικό το μέτρο της περαίωσης και της ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών. Χρειάζεται ακόμη περισσότερη επιείκεια στα κριτήρια εισαγωγής στον Τειρεσία καθώς και του χρόνου παραμονής του σ΄ αυτόν. Να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, που έχουν δυνατότητες να επιβιώσουν, με δάνεια, που η αποπληρωμή τους να αρχίζει σε ένα χρόνο.
  25. Η Κυβέρνηση έχει χρέος να ενημερώσει το λαό για την τύχη των χρημάτων του Ταμείου Αλληλεγγύης.
  26. Η Κυβέρνηση πρέπει να βελτιώσει την εικόνα της. Στις δύσκολες αυτές στιγμές που θα έπρεπε να ήμασταν ενωμένοι σαν μια γροθιά, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση φέρνει αντιμέτωπες μια-μια τις επαγγελματικές τάξεις εναντίον της καθώς και τις διάφορες επαγγελματικές τάξεις μεταξύ τους.

Η Οικονομία εξετάζει και παθογένειες αλλά αποτελεσματικές λύσεις προκύπτουν πολύ πιο δύσκολα από την Ιατρική. Και ενώ οικονομικές κρίσεις έχει αντιμετωπίσει αρκετές φορές στο παρελθόν η χώρα μας αλλά και η υφήλιος δεν δίνονται συνταγές, όπως στην Ιατρική.

Ίσως η πρόληψη να ήταν η καλύτερη θεραπεία αλλά τώρα είναι αργά να το σκεφτούμε. Οι οικονομικές θεωρίες, που διδασκόμαστε στα Πανεπιστήμια ανατρέπονται συνεχώς. Τα κοινωνικά φαινόμενα δεν είναι εύκολο να αναλυθούν, όπως στις άλλες επιστήμες. Από τη μια η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας, η παγκοσμιοποίηση σε όλα τα επίπεδα, η γρήγορη πληροφόρηση, κάνουν το άτομο να αλλάζει στάση ζωής πολύ εύκολα.

Η ατομική ψυχολογία και η ψυχολογία των μαζών προσπαθούν να εξηγήσουν την ψυχολογία του καταναλωτή για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις με έρευνες, που έχουν αμφίβολα συμπεράσματα.

Γι αυτό συνήθως οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν κάποια μέτρα, πειραματιζόμενες και αν πάνε καλά τα συνεχίζουν αλλιώς τα αποσύρουν. Συχνά πριν ψηφιστεί ένας νόμος ανακοινώνεται για να δει ο αρμόδιος υπουργός τις αντιδράσεις του κόσμου και μετά να δει αν θα κατεβάσει το νόμο στη Βουλή ή όχι ή έστω να πάρει ιδέες για να τον τροποποιήσει. Πολύ θετικός ο θεσμός της δημόσιας διαβούλευσης, όπου ο κάθε πολίτης μέσω του διαδικτύου μπορεί να εκφράσει την άποψή του και το αρμόδιο Υπουργείο να κρίνει καλύτερα πως θα διευθετήσει το θέμα που τίθεται για διαβούλευση.

Πρέπει όμως να κάνουμε ότι μπορούμε ξεπερνώντας τους εαυτούς μας για να γυρίσουμε τον τροχό ανάποδα, να κάνουμε το θαύμα, σ΄ ένα τομέα, που ερευνώντας την ιστορία από το 1821 μέχρι σήμερα, ποτέ δεν τα έχουμε καταφέρει. Η πικρή αλήθεια είναι ότι τις οικονομικές κρίσεις ακολούθησαν πόλεμοι, που δημιούργησαν χειρότερα προβλήματα οικονομικά και όχι μόνο.

Το γεγονός ότι έχουμε πετρέλαια και άλλα ορυκτά ανεκμετάλλευτα ακόμη μας βάζει σε μεγάλο κίνδυνο. Φυσικά, ο μεγάλος εχθρός μας είναι η Τουρκία και μου είναι δύσκολο να γνωρίζω τα πολιτικά παιχνίδια, που παίζονται ύπουλα κάτω από το τραπέζι.

Δεν είμαι σίγουρη ότι είμαστε στην εποχή του Αντίχριστου γιατί δεν ξέρω αν ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του Θεού. Είναι πια ευρέως γνωστές οι προφητείες του Κοσμά του Αιτωλού και του Όσιου Παϊσιου αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο. Ακόμη η εισβολή των Τούρκων δεν είναι σίγουρο αν θα κρατήσει 3 μέρες, 3 μήνες ή 3 χρόνια. Αυτό εξαρτάται από το πόσο καλύτεροι άνθρωποι θα γίνουμε!

Υπάρχει περίπτωση οι προφητείες να μην επαληθευθούν, να μην έρθει ποτέ ο Αντίχριστος. Ναι. Αλλά μόνο αν όλοι οι άνθρωποι στη γη έρθουν στο δρόμο του Θεού. Αυτό αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη όταν ο Ιωνάς πήγε στη Νινευϊ και προφήτευσε ότι η πόλη θα καταστραφεί. Τότε όλοι μετενόησαν, ακόμη και οι ανώτατοι άρχοντες. Ο Ιωνάς έφυγε κυνηγημένος από την πόλη και πήγε στην έρημο, εκεί κουρασμένος βρήκε μια συκιά και κάθισε να ξεκουραστεί. Ρώτησε το Θεό γιατί δεν κατέστρεψε την πόλη, αφού κατ΄ εντολήν του αυτό είχε προβλεφθεί. Ο Θεός του απάντησε ότι έκανε πολύ καλή δουλειά αφού μετενόησαν όλοι. Τότε γιατί να καταστρέψει μια πόλη που οι κάτοικοί της δεν ήταν πια αμαρτωλοί, τότε γιατί να χαθούν και μικρά παιδιά, που δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν το δεξί από το αριστερό!...

Ναι, το πιστεύω, υπάρχει μια απειροελάχιστη πιθανότητα να μην έρθει ποτέ ο Αντίχριστος στη γη, να μην γίνουν ποτέ οι πόλεμοι που προμηνύονται. Το εύχομαι αλλά δεν το πιστεύω. Είμαστε σε μια κοινωνία, που είμαστε όλοι αμαρτωλοί, που ψάχνουμε κανέναν να ξεχωρίζει και δεν βρίσκουμε, να παραδειγματιστούμε από τη συμπεριφορά του.

Πάντως, για να συνδέσω τα έχοντα σχέση με την Οικονομία, θα ήθελα να πω, ότι είναι γραμμένο ότι τα δύσκολα χρόνια, που έρχονται η Ελλάδα θα τα περάσει πιο ελαφριά από άλλες χώρες. Γι' αυτό αυτοί που επενδύουν σε άλλες χώρες κάνουν μεγάλο λάθος. Η τιμωρία του Θεού θα είναι μικρότερη από εκείνη άλλων δυτικοευρωπαϊκών χωρών και της Αμερικής. Εμείς οι Έλληνες, όσα ελαττώματα και να έχουμε να είμαστε κλέφτες, απατεώνες, πλεονέκτες κλπ δεν αφήνουμε ένα συγγενή, ένα φίλο, ακόμη και έναν άγνωστο να πεινάει και να υποφέρει. Σε άλλες “πολιτισμένες” χώρες πεθαίνουν άνθρωποι στο δρόμο και δε νοιάζεται κανείς.

Χρειαζόμαστε όμως ένα φωτισμένο ηγέτη αλλά δεν αναγνωρίζω κανέναν ανάμεσα στους πολιτικούς μας. Αν υπάρχει θα είναι έξω από το χώρο της πολιτικής. Αυτός θα μπορούσε να δώσει τις καλύτερες λύσεις στα σημερινά οικονομικά προβλήματα.

Οι δικές μου προτάσεις είναι απλά απόψεις, που έχω από όσα έχω ακούσει, διαβάσει ή σκεφτεί τελευταία. Μακάρι έστω και μία να εφαρμοστεί και να έχει θετικό αποτέλεσμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου