Οι τρεις σοφοί της Τρόικα Klaus Masuch (ΕΚΤ) - δεξιά, Servaas Deroose (Ε.Ε.) - στη μέση και ο Poul Thomsen (ΔΝΤ) - αριστερά τεχνοκράτες, δε λέω, στηρίζουν τα συμφέροντα των δανειστών μας φυσικά, μίλησαν σκληρά, είπαν όμως και αλήθειες.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Klaus Masuch αναφέρθηκε στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι οι τράπεζες μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά ιδίων κεφαλαίων, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν. Ο κ. Μαζούχ ανέφερε, ότι είναι σημαντική η αναμόρφωση των τραπεζών, προκειμένου ο τομέας να υλοποιήσει τον βασικό του ρόλο, που είναι η χορήγηση πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, κάλεσε τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα να εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησης στοιχείων ενεργητικού, προκειμένου να συγκεντρώσουν τους πόρους που χρειάζονται και να περιορίσουν τις δαπάνες τους.
Είναι ο πιο συνεργάσιμος αλλά είναι αλήθεια ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει καλή πορεία, όμως οι τράπεζες τις κρατικές "επιχορηγησούλες" τις εισπράττουν κάθε τόσο.
O κ. Thomsen ανέφερε, ότι το κλίμα για έξοδο της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές δεν είναι «τόσο ευνοϊκό όσον αναμέναμε», αλλά αυτό οφείλεται σε γενικότερες εξελίξεις, που αφορούν τις οικονομίες της περιφερειακής Ευρώπης. Ο κ. Τόμσεν απέφυγε να αναφερθεί σε εκτιμήσεις του για τον ακριβή χρόνο εξόδου της χώρας μας στις διεθνείς αγορές, σημείωσε πάντως, ότι με την πιστή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και την στήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι αισιόδοξος, ότι θα μπορέσει να βγει μέχρι τις αρχές του επομένου έτους. Η νέα δόση των 15 δισ. ευρώ θα πρέπει πλέον να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς και από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Η χώρα έχει λάβει μέχρι στιγμής δάνεια ύψους 38 δισ. ευρώ.
\Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. κ. Deroose σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, τα επόμενα 2 χρόνια το πρόγραμμα προβλέπει έσοδα 15 δισ. ευρώ. Όπως τόνισε ο κ. Ντερούζ, η χώρα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015.
Χαρακτηριστικά είπε ότι «διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές πηγές εσόδων από αποκρατικοποιήσεις:
α) Εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις,
β) Τα μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις και
γ) Εμπορικά ακίνητα».
Πρόσθεσε δε, ότι στο πλαίσιο αυτό θα γίνει πλήρης και αναλυτική απογραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
Ερωτηθείς σχετικά εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση η τρόικα δεν πρότεινε την πώληση αρχαίων μνημείων της Ελλάδας, για συμπληρωθεί το ποσό.
Ο κ. Ντερούζ παραδέχθηκε εξάλλου, ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο ως προς τη δημοσιονομική εξυγίανση, ωστόσο προειδοποίησε, ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα.
Στην κοινή τους δήλωση οι επικεφαλής της τρόικας αναφέρουν, ότι η συνολική αξιολόγησή τους είναι, ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του. Όπως σημειώνουν, παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος.
Γιατί το παίρνουν αρνητικά το θέμα της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας; Δε λέμε μόνο για φιλέτα ούτε για ξεπούλημα. Γιατί να υπάρχουν τόσα νομικά κωλύματα;
Η περιουσία της Εκκλησίας κατά καιρούς έχει περάσει στο Δημόσιο, με μικρά ανταλλάγματα. Γιατί να είναι δύσκολο να αξιοποιηθεί. Υπάρχουν και σήμερα ιερείς, που βοηθάνε τους φτωχούς, με συσίτια, με οικονομική βοήθεια, γιατί να μην μπορεί να την αξιοποιήσει και η Εκκλησία, όπως νομίζει κατάλληλα.
Αν μπορούσε να φανταστεί, ο "προπάππους" μου, μια και ο παππούς μου ορφάνεψε στα 13 και ήταν προστάτης του, που θα κατέληγε η περιουσία του, σίγουρα θα άλλαζε τη διαθήκη. Συγκινήθηκα πολύ όταν διάβασα την διαθήκη και είδα, πόσο αληθινά προσπάθησε να βοηθήσει όσο πιο πολλούς μπορούσε εκείνη την εποχή, άφησε χρηματικά ποσά σε πολλούς συγγενείς, μεταξύ των οποίων και στο παππού μου.
Πιστεύω, πως αν το κρατικό σήμερα ίδρυμα, ο Οίκος Τυφλών, που με δυσκολία συντηρείται, λόγω των κρατικών περικοπών προς τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, να μπορέσει να ικανοποιήσει κάποιες από τις ανάγκες του.
Όσο για το νοσοκομείο του Ρεθύμνου, το μόνο που μπορώ να τονίσω είναι ότι δεν λειτουργεί πια παιδιατρικό τμήμα, με αποτέλεσμα τα παιδιά και σε έκτακτες περιπτώσεις να πρέπει να μεταφερθούν στο Ηράκλειο ή στα Χανιά. Και αν είναι από κάποιο χωριό ορεινό, βουνά με στροφές μακρυά και από το Ρέθυμνο, τότε η διακομιδή του μπορεί να ξεπεράσει και τις 3 ώρες, αν προλάβουν να πάνε!!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου