Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ!

Φυσικά στην Οικονομία γίνονται υπάρχουν μεγέθη που μετριούνται, υπάρχουν δείκτες, υπάρχουν ποσοστά, υπάρχουν τύποι κλπ

Υπάρχει όμως και ο ανθρώπινος παράγοντας, η ψυχολογία, που λέμε, που επηρεάζει το χρηματιστήριο κι ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν οι τιμές των μετοχών.

Αν μια μέρα ακουγόταν, που το απεύχομαι, ότι θα γίνει πόλεμος, τότε θα αδειάσουν τα ράφια των Super Market, γιατί ο κόσμος θα πανικοβληθεί και θα νομίσει, ότι θα πεινάσει, όπως την κατοχή.

Αν ο νέος φορολογικός νόμος θεωρηθεί ότι θα αφήσει στις επιχειρήσεις περισσότερα κέρδη, τότε παρά τη μειωμένη κατανάλωση θα αρχίσουν να γίνονται επενδύσεις κι αυτό πολλαπλασιαστικά θα δώσει νέα ώθηση στην αγορά.


Μια νότα αισιοδοξίας ότι ξεφεύγουμε από την κατάθλιψη της οικονομικής κρίσης, βρήκαμε το φάρμακο και όλα θα πηγαίνουν προς το καλύτερο... "Θα 'ναι σα να μπαίνει η άνοιξη στα ξαφνικά" σύμφωνα με το υπέροχο κι αισιόδοξο τραγούδι. Κι χαρά που φέρνει η άνοιξη είναι μια τάση για δημιουργία, για επιχειρηματικότητα και για κατανάλωση. Νέες επιχειρήσεις, ο κόσμος ψωνίζει, νέες θέσεις εργασίας, μειώνονται τα χρήματα που δίνονται από το ταμείο ανεργίας, οι νέοι εργαζόμενοι καταναλώνουν κι αυτοί, το κράτος εισπράττει ΦΠΑ και άλλους φόρους κατανάλωσης.

Γιατί να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο και όχι μισογεμάτο, λίγο το Νταβός, λίγο η αξιόλογη αύξηση των εξαγωγών ας βγούμε λίγο στον ήλιο, έχουμε και το καταχείμωνο ήλιο σ' αυτή την πανέμορφη χώρα.

Και σκλάβοι όταν ήμασταν οραματιζόμασταν την ελευθερία, "Ως πότε παληκάρια θα ζούμε στη σκλαβιά..." , από το Θούριο του Ρήγα. Το θαύμα του '21, το έπος του '40 και πιο πριν Μαραθώνας, Σαλαμίνα, πάντα οι εχθροί πολλοί μα το ηθικό μας ακμαιότατο. Και τους νικούσαμε. Και τώρα το βάλαμε κάτω για μια φούσκα;


Τα ψυχρά μεγέθη με μια αχτίδα του ήλιου, μια ελπίδα αισιοδοξίας  βελτιώνονται μόνο με την προσδοκία πως όλα θα πάνε προς το καλύτερο. Μα δε μπορεί η άνοιξη θα έρθει όπου να ναι και θα φέρει το καλοκαίρι.

Ας οραματιζόμαστε την ανάκαμψη και την ανάπτυξη και θα έρθει πιο γρήγορα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου